Ga naar hoofdinhoud

SHELL-station De Rijp gaat gasloos

Het bepalen van de juiste systemen voor een optimaal klimaat is niet altijd makkelijk. Shell liet dit dan ook graag aan LG over. Heel bewust gingen we de uitdaging aan: we kozen voor gasloze installaties. Energiezuinig, een optimale warmteterugwinning en groot comfort voor zowel het personeel als de klant! 

Achtergrond

Het Shell-station in De Rijp, een dorp onder Amsterdam, zat precies in de dorpskern en moest hier helaas weg. Ze kozen voor een nieuwe locatie in een prachtig, nieuw pand waar je inmiddels naast een benzinepomp ook een luxe shop, een bakkerij én een carwash vindt. Dit nieuwe, architectonische Shell-station biedt de klant nu het totale pakket: van brandstoffen, versbereide broodjes, drankjes, snacks en smoothies tot het wassen van je auto.

Uitdaging

Bij een nieuwe locatie hoort ook een nieuw klimaatsysteem. Shell en LG gingen daarom al gauw samen op zoek naar de beste oplossing. Shell zocht een systeem voor zowel de shop en de bakkerij als voor de wasstraat. “De grootste uitdaging was om het systeem geheel gasloos te maken en te zorgen voor de juiste systeemconfiguratie”, aldus Martin van der Voort, Key Accountmanager LG Airconditioning & Energy Solutions. Het doel was natuurlijk een optimale werking van het binnenklimaat, de wasstraat en de drie wasboxen.

Oplossing

Om ervoor te zorgen dat mensen in de shop, in de bakkerij maar ook in de wasstraat gelijktijdig kunnen koelen en verwarmen, is er gekozen voor twee verschillende systemen: een 3-pijpssysteem en het Multi V IV Heat Recovery Systeem (HR). Uiteraard beiden gasloos. Hiermee wordt in de wens van de klant voorzien: energie kan hiermee worden uitgewisseld en warmte kan worden ‘opgepakt’ en in een andere ruimte worden teruggegeven. De systemen zijn daarnaast ook gekoppeld aan een warmtepomp. Hiermee kan de juiste temperatuur van water bepaald worden. “In de wasboxen ligt zelfs vloerverwarming. Dit met het oog op de wintermaanden, zodat de vloer niet bevriest wanneer de auto gewassen wordt en er water op de vloer valt. Op deze manier blijven de boxen altijd ijsvrij”, vertelt Martin. De systemen zijn volledig geïnstalleerd door Al-In Techniek B.V. uit Middelie. Samen met deze installateur is de totaaloplossing ontworpen. 

Voordeel

De klimaatoplossing waar voor gekozen is, zorgt ervoor dat grote oppervlaktes gekoeld en verwarmd kunnen worden: de warme broodjes in de bakkerij zijn altijd op de juiste temperatuur, maar ook de koude drankjes en het waswater blijven niet achter. Het grootste voordeel van deze systemen is dat ze zeer energiezuinig en daarnaast zelfs gasloos zijn. Hierdoor biedt Shell het optimale comfort voor haar klanten. De medewerkers van het nieuwe Shell-station kunnen constateren dat hun shop steeds op temperatuur is: de warmtepomp in combinatie met het systeem dat warmte terugwint uit oude lucht zorgen voor het juiste klimaat in het station. Er staat altijd voldoende warmte klaar!

Meer weten over onze producten?

Vul het contactformulier in voor meer informatie, we nemen zo snel mogelijk contact met u op:

Ik heb het privacybeleid gelezen en goedgekeurd.

| Leestijd:

Over de auteur

LG