Ga naar hoofdinhoud

Digital signage als steunpilaar voor smart cities

Het concept ‘smart city’ zet zijn opmars verder. LG zit mee op de trein en vervult in de vorm van digital signage een belangrijke rol in heel wat ‘slimme steden’. Maar wat doet zo’n smart city nu precies?

Het begrip ‘smart city’ is breed en niet onder één hoed te vangen. Eenvoudig gesteld betekent het dat steden data gaan capteren via sensoren, die verwerken en op basis daarvan kunnen ambtenaren en besturen het reilen en zeilen binnen de stad beter gaan managen. Voeg je er Internet of Things, Artificial Intelligence en Machine Learning aan toe dan gaan bepaalde installaties of toestellen zelf bijsturen op basis van de data die ze verzamelen zonder dat er iemand aan de knoppen zit. Big data, daar gaat het allemaal om en big data means big business.

Slimme vuilbakken en straatherstellingen

Wat zijn dan enkele voorbeelden van specifieke toepassingen in smart cities? De camera’s met nummerplaatherkenning kent intussen iedereen. Verkeerssituaties waarbij sensoren de drukte registreren en op basis daarvan knopen gaan ontwarren om zo een (potentiële) verkeerschaos te vermijden of minimaliseren. Of de automatische lockers waarin iedereen pakjes kan laten leveren om ze met een code zelf op te halen wanneer het hen past. Het gaat steeds verder. Onder meer Antwerpen, Gent en Roeselare beschikken al over slimme vuilbakken. Die waarschuwen de stadsdiensten niet alleen wanneer ze vol zijn, maar proppen het afval ook bij mekaar zodat er meer ruimte vrijkomt. Fix My Street is een app van de stad Brussel waarmee je foto’s kan doorsturen van stukken straat of stoep die aan herstellingen toe zijn zodat het stadsbestuur het nodige kan doen.

Dynamische en veelzijdige displays

Digital signage wordt misschien niet meteen in verband gebracht met een smart city, maar is wel degelijk één van de - soms onzichtbare - steunpilaren in het moderne stadsleven. Denk bijvoorbeeld maar aan de bus- en tramtijden die sinds een aantal jaren automatisch een update krijgen of wat met de openingstijden en ticketprijzen aan eventhallen die vandaag duidelijk kunnen worden gecommuniceerd op dynamische displays, afwisselend met bijvoorbeeld het herhalen van specifieke coronamaatregelen. Parkeergarages die vanop ruime afstanden op displays aangeven of en hoeveel plekken er nog vrij zijn, die worden uiteraard niet manueel geteld. Digitaal communiceren en snel wijzigende boodschappen bij uitzonderlijke omstandigheden, zijn vandaag meer dan ooit noodzakelijk in elk stadsmidden.

Minder menselijke contacten noodzakelijk

De komst van Covid-19 maakt dat nog meer steden gaan investeren in de meest moderne technologie, niet alleen om via gsm-tracking op te sporen waar er te veel mensen samentroepen of om de maatregelen te communiceren, maar ook om bijvoorbeeld testcentra zelfstandiger en dus veel sneller te laten werken. We proberen vandaag zoveel mogelijk contactloos te doen én dat is net één van de troeven van een smart city: menselijke contacten minder vaak noodzakelijk maken.

Singapore, Scandinavië en Zwitserland als voorbeelden

Hoe evolueren die smart cities en waar zijn er al veel toepassingen in gebruik? In België kunnen we nog heel wat vooruitgang boeken. Brussel komt als enige Belgische stad op plek 60 voor in de Smart City Index waarin 109 steden figureren. Singapore is de absolute koploper. Daarnaast doen enkele Scandinavische steden zoals Helsinki (2), Oslo (5) en Kopenhagen (6) het erg goed en Zwitserland geeft in Zürich (3) en Genève (7) het goede voorbeeld.

Smart Cities hebben niet alleen een impact op het dagelijks leven, verkeer en veiligheid, maar ook op onder meer de luchtverontreiniging en de geluidsoverlast in een stad. LG werkt hier graag aan mee en duikt in de vorm van LCD schermen en LED Walls alsmaar vaker op in stadscentra. Voor de laatste informatie over trein- en busregelingen, tot de meeste accurate info voor grote events of muziekfestivals, gaan LG en smart cities hand in hand.

 

| Leestijd:

Over de auteur

LG