Ga naar hoofdinhoud

Hoe COVID-19 alle sectoren dwong om bij te sturen: healthcare

COVID-19 had zonder enige twijfel de grootste impact op de gezondheidszorg. Het belang van en het respect voor de zorgsector waren wereldwijd nooit eerder zo groot. Het ziekenhuispersoneel stond en staat onder enorme druk. LG wil daar graag wat aan doen en biedt interessante oplossingen aan die de jobs van het verzorgend personeel minder belastend én veiliger maken.

De zorgsector was in 2020 dagelijks in het nieuws en ook in 2021 komt daar geen verandering in. Van thuisverpleger tot chirurg, hun job ging er plots helemaal anders uitzien door toedoen van de pandemie die ons nu al meer dan een jaar teistert. COVID-19 introduceerde het dagelijks gebruik van mondmaskers en voor medisch personeel op intensieve zorgen kwam daar zelfs een pak én gezichtsbescherming bij om besmettingen op de werkvloer te vermijden. Ziekenhuizen moesten afdelingen sluiten en nieuwe afdelingen opstarten om meer coronapatiënten te kunnen behandelen. Alledaagse ingrepen werden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Nooit eerder werd de werking van de medische sector zo grondig door mekaar geschud, maar doorstond ze dankzij een enorme dosis flexibiliteit de grootste ‘test’ uit haar bestaan. LG denkt proactief mee en kan met digital signage een verschil maken voor de huisarts, maar ook voor het verplegend personeel op intensieve zorgen.

Teleconsultaties

Laten we van start gaan met teleconsultaties. Het blijft nog een tijdje cruciaal om face-to-face contact waar mogelijk te vermijden en dus zijn huisbezoeken of consultaties in dokterspraktijken alleen aan te raden als het echt niet anders kan. Voor de kleine alledaagse problemen zijn teleconsultaties daarom een meer dan geslaagd alternatief. Ook voor patiënten die alleen zijn, geen vervoer hebben of niet mobiel genoeg zijn, is dit een interessante oplossing.

De voorbije maanden kregen duizenden mensen met thuisquarantaine te maken. In ziekenhuizen waren quarantainemaatregelen ook voor de coronacrisis al geregeld van toepassing, bij besmettelijke ziektes of bij ziektes waarbij de weerstand van de patiënt erg afneemt. In zo’n situaties kan in ziekenhuizen virtual care face-to-face contact omzeilen en kunnen alsnog de noodzakelijke zorgen worden toegediend. Zo hoeft de dokter niet meer langs te komen, maar overlegt hij via videocall met de patiënten op de afdeling.

Ook wat het dagelijkse reilen en zeilen binnen de ziekenhuismuren betreft, kan digital signage een meerwaarde betekenen. Efficiënte communicatie, met opnieuw het vermijden face-to-face contact waar mogelijk, kan de werking van een ziekenhuis versnellen waardoor patiënten minder lang moeten wachten en dus ook minder lang met mekaar in contact komen. Gezondheid en veiligheid hebben vandaag nu eenmaal de voorrang op sociaal contact gekregen.

Rol voor digital signage

“De zorgsector heeft bergen werk verzet”, zegt Koen Niville, Sales Manager B2B bij LG. “Maar zelfs superhelden botsen op een gegeven moment op hun limieten. We moeten op zoek naar manieren om hen te ontlasten en ook bij LG staan we daar bij stil. Digital signage kan hier zeker een rol in spelen. De moderne technologieën waar we vandaag op kunnen rekenen, bieden toepassingen die ook in de medische sector van grote betekenis kunnen zijn.”

Aan de ingang of in de inkomhal van ziekenhuizen is efficiënte communicatie vandaag net iets crucialer. Er moet vermeden worden dat mensen er samentroepen omdat ze te lang moeten wachten op de juiste info of omdat ze zelf niet meteen kunnen achterhalen waar ze naartoe moeten. Outdoor LED Signage kan aan de buitenkant van het ziekenhuis alvast een eerste bron van nuttige informatie zijn. De hoge refresh rate maakt meerdere boodschappen mogelijk en via web monitoring kan het scherm handig beheerd worden. De High Brightness LG XS4F Series kunnen van aan de binnenkant, maar dan achter het glas, ook mededelingen aanstippen nog voor bezoekers het ziekenhuis betreden.

Ingrepen tot in detail voorbereiden

De grote display en brede kijkhoek van de UHD Signage UH5F-H-schermen lenen zich uitstekend voor meerdere toepassingen in de medische wereld. Huisartsen kunnen er bijvoorbeeld perfect hun teleconsultaties mee doen. Maar ook het in teamverband bespreken van echo’s of MRI scans in videoconferenties mét dokters en verplegers die vanop een andere locatie meekijken, verloopt vlekkeloos. Zo kunnen ingrepen in detail worden voorbereid zonder dat iedereen in dezelfde vergaderruimte hoeft te zijn.

Dezelfde schermen kunnen ook in patiëntenkamers hangen om zo via videocall te overleggen met dokters en verplegend personeel. Eveneens aan de receptie kunnen ze worden ingezet om informatie uit te wisselen over de locatie van een afdeling of de wachttijd, zodat ook hier fysiek contact kan worden vermeden. Op de kamers kan ook de ARM TV rechtstreekse contacten vermijden. Patiënten kunnen er mededelingen op terugvinden, maar ook gebruikmaken van entertainment. Voor die reden wordt het toestel bijvoorbeeld vaak ingezet in dialyseruimtes. “Dit is maar een greep uit de mogelijkheden die we met LG kunnen bieden om de zorgsector een handje te helpen. We werken intussen ook nog altijd verder aan nieuwe manieren om de werking van die sector vlotter te maken”, besluit Koen Niville.

 

| Leestijd:

Over de auteur

LG