Ga naar hoofdinhoud

LG en Pixee gaan samen voor een verhoogde levenskwaliteit in woonzorgcentra

Ouderen in woonzorgcentra werden de voorbije maanden een tijdlang van de buitenwereld afgesloten. Een zware beproeving voor zowel de bewoners als hun familie. Met de Pixee-software hoeft zoiets gelukkig nooit meer opnieuw. De Belgische topinnovatie biedt ouderen de mogelijkheid om via hun LG IPTV nauw in contact te blijven met hun naasten.

Woonzorgcentra pikken geleidelijk aan de draad weer op. Covid-19 bracht hen in een uitzonderlijke situatie waarbij de bewoners enkel nog contact hadden met hun zorgverleners. Die stelden op hun beurt alles in het werk om via allerhande manieren alsnog videogesprekken op te zetten met de familie van de bewoners. Een heel karwei, zeker gezien alle maatregelen die in acht genomen moesten worden.

Pixee en LG slaan de handen in mekaar om zo’n toestanden voorgoed naar het verleden te verwijzen. De Belgische software, gekoppeld aan een interactief en digitaal LG-scherm, biedt de bewoners van een woonzorgcentrum een waaier aan opties die hun levenskwaliteit enorm verhoogt en dat op een manier zodat ook de alleroudsten er binnen de kortste keren mee aan de slag kunnen.  

Vakantiefoto’s uit buitenland rechtstreeks in de woonkamer

Om te beginnen door de mogelijkheden die er zijn om in contact te staan met familie. Via een app kunnen familieleden foto’s, filmpjes en berichten doorsturen. De bewoner krijgt daar binnen luttele seconden een notificatie van op zijn of haar tv-scherm én kan de laatste foto’s van het jongste kleinkind of de vakantiekiekjes uit Spanje ook meteen op het scherm bekijken. Zo blijft de band met de geliefde oudere ook vanop afstand erg hecht. Als de familie na die vakantie op bezoek komt, kan er verbinding gemaakt worden met smartphone of tablet om alle foto’s ook meteen op de LG display te tonen. 

“We hebben de voorbije maanden een testproject gedaan in vijf woonzorgcentra”, zegt Stefan Danschotter, gedelegeerd bestuurder bij Pixee. “Er werd gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheden. In totaal werden er bijna 2.000 foto’s en filmpjes doorgestuurd naar de woonzorgcentra. Die werden samen meer dan 85.000 keer bekeken wat dus wil zeggen dat elke videoboodschap of kiekje gemiddeld meer dan 44 keer werd opgeroepen door de bewoners. Dit toont aan dat ze heel snel met de gebruiksvriendelijke software vertrouwd waren.”

Een erg interessante evolutie voor de bewoners en hun familie, maar ook het woonzorgcentrum kan met Pixee aan de slag. Zo kan het gepersonaliseerde berichten naar elke kamer sturen over de activiteiten die die dag gepland staan of nuttige algemene informatie, zoals het weekmenu waar altijd weer heel veel vraag naar is. Een digitale wenskaart fleurt een verjaardag op en de bewoners kunnen ook feedback geven op bijvoorbeeld het eten of de activiteiten. Vanuit een centraal managementportaal kan het woonzorgcentrum de bewoners ook assisteren en hen op weg helpen met het gebruik van de software of de tv uitschakelen als de afstandsbediening een keer vermist raakte. 

Bewoners die door een belemmering of ziekte de animatie of gezellige bonte avond moeten missen, volgen met behulp van een livestream toch het optreden in de polyvalente zaal mee of kijken naar de eredienst in de kapel. Dankzij de superieure beeldkwaliteit van LG beleven ze die momenten alsof ze er bij zijn.

Uitgebreid zenderaanbod en domotica

Naast de al vermelde features brengt Pixee de LG-schermen in woonzorgcentra nog meer tot leven door de mogelijkheid om voor elke bewoner een individueel pakket aan zenders mogelijk te maken. Opa hoeft niets van het voetbal te missen en oma kan haar hart ophalen aan de kookkanalen. Ook het pauzeren, opnemen en terugkijken van uitzendingen is allemaal mogelijk. Daarnaast biedt Pixee ook de optie om de aanwezige domotica aan de software te koppelen zodat het licht uitdoen of de rolluiken naar beneden laten een koud kunstje wordt met de afstandsbediening, erg interessant voor wie niet meer helemaal goed te been is.

Pixee biedt met andere woorden een hele reeks revolutionaire verbeteringen aan die het leven in de woonzorgcentra naar de 21ste eeuw tillen. De software komt uitstekend tot zijn recht in de ouderenzorg, maar leent zich ook prima voor ziekenhuizen, hotels of vakantieoorden en hospitality in bijvoorbeeld voetbalstadions of VIP-evenementen.

| Leestijd:

Over de auteur

LG